lördag 21 april 2012

Är vapen till Norge ok?


Vapenexportfrågan har varit synnerligen het denna vår och inte undra på det. Det är sällan som en praktskandal exploderar i regeringskansliet och att en minister får gå är inte heller det något man ser varje dag. Att frågan dessutom vägrar dö, trots att en minister har avgått, är ännu mera sällsynt.

Debatten kring vapenexporten rör sig från totalstopp i vapenproduktionen via exportförbud till diktaturer över till dom som tycker att vapenexport är ok under ”rätt” omständigheter. Socialdemokratin har (som vanligt) lite svårt att orientera sig i terrängen. I ett så stort parti finns det fullt naturligt en mängd åsikter som måste balanseras och eftersom arbetarrörelsen är en freds- och frihetsrörelse är det fullt naturligt att motståndet mot vapen och krig är mycket stort. Samtidigt är den svenska alliansfriheten något av Socialdemokraternas skötebarn och i det sammanhanget behövs en vapenindustri. Ett slags moment 22 har infunnit sig.

Den skånska partikongressen tog förra veckan beslut om att stoppa vapenexport till diktaturer men att inte verka för en nedläggning av den svenska vapenindustrin. Detta med hänvisning till bland annat ovanstående resonemang kring neutraliteten. Dom skånska socialdemokraterna menade att det visst går att klassificera länder i form av demokratier eller diktaturer. Urban Ahlins argumentation (AiP nr 15 2012) om att detta inte låter sig göras är inget som Skånes sossar köper. Skulle det finnas gränsdragningsproblem får man väl inrätta en etisk prövningsnämnd som transparent prövar frågan och sen får riksdagen ta beslut, inför öppna dörrar, om export ska tillåtas eller ej.

Ett av argumenten som anförts mot att vi ska ha en demokratiklausul (som följs i praktiken) är att exporten skulle vara för begränsad om vi inte lät länder som t ex Thailand köpa vapen. Dock motbevisas detta idag av nyheten om att BAE Systems, ett i sig tvivelaktigt företag, förmodas få en order av Norge värt 10 miljarder kronor. En stor del av denna order skulle skötas i Örnsköldsvik och med tanke på att den svenska vapenexporten uppgår till ca 13 miljarder kr i dagsläget så är denna order gigantisk. En order från en demokrati som i alla fall jag inte ser några problem att exportera vapen till.

Frågan är komplex och extremt känslig. Men samtidigt måste vi komma fram till ett beslut som är praktiskt genomförbart och realistiskt. Där tycker jag att Skånes socialdemokrater har hamnat helt rätt.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. En fördel är väll att Norge inte är en Diktaturstat???

    SvaraRadera