torsdag 23 februari 2012

Det nya laget

Stefan Löfven presenterar den nya uppställningen som ska fronta Socialdemokraterna. Skrällen är Magdalena Andersson som blir ekonomisk-politisk talesperson. Att vi får in ett nytt ansikte igen som efterträder Tommy Waidelich är spännande samtidigt som jag tycker att Waidelich aldrig riktigt fick chansen. Waidelich, som precis börjat bli varm i kläderna, kommer dock inte försvinna från scenen. Han har kvar sin riksdagsplats och någon bitterhet från hans sida har i alla fall inte jag kunna skönja. Tvärtom har hans anonyma och låga profil genom hela Juholtaffären varit ett tecken på att han lojalt slutit upp på partilinjen och att han stått över det krypskytte som tidvis varit verksamt.

Ett frågetecken är dock utnämningen av Ibrahim Baylan. Baylan är starkt förknippad med Mona Sahlin och dennes valrörelse 2010. Han är en duktig politiker men är det verkligen rätt att fronta skolfrågorna med honom? Jag är inte så säker på det. Framförallt inte eftersom Mikael Damberg verkligen började kännas inarbetad på området  Att sen Damberg blir utsedd till gruppledare i riksdagsgruppen, som efterträdare till Carina Moberg, är lite svårtolkat. Damberg är en tydlig "länare" och Carina Moberg likaså. Var detta något som VU beslutade redan i samband med att Löfven utsågs för att sy ihop en kompromiss?

Det är också intressant att skåningarna verkar vara iskalla i samband med alla utnämningar som sker i det här partiet. Ingenstans syns dom till och varför det största partidistriktet inte har bättre representation bland frontfigurerna kan man bara spekulera kring. Jag tycker det är beklagligt hur som helst och hoppas på att även Skåne inom en snar framtid kan få några ansikten som frontar partiet. Det skulle ju om inte annat underlätta för oss skåningar i vårt arbete inför valet 2014 och Skåne kan ju inte anses som helt oväsentligt i sammanhanget. Inte om man vill vinna valet i alla fall.

*****


Läs mer på Socialdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Kompromiss på vilket sätt? Damberg ligger väl politiskt på ungerfär samma plan som Löfvén? Dvs närmare Moderat än klassisk Socialdemokrat. Det är dags för Socialdemokraterna att byta namn, för vad står "Socialdemokrat" för om inte, som Palme talade om, Socialistisk Demokrati?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan Löfven och Mikael Damberg är socialdemokrater så jag vet inte riktigt vad du syftar på. Stark näringspolitik, värnandet av jämlikheten, stärkandet av friheten och solidaritet i samhället präglar deras agenda.

   Rekommenderar tidningen Fokus artikel om spelet bakom Håkan Juholts avgång som förklaring till "kompromiss"-teorin.

   Radera
 2. Utstrålning saknas.
  Det är en grå massa av karrärsossar.
  Förnyelsen är NOLL.

  SvaraRadera
 3. Ola

  Jag saknar Lena Sommestad. Men man får inte alltid som man vill

  Nu vill vi alla ha arbetsro för att jobba mot en seger 2014 om det inte blir nyval innan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsro? Glöm det.

   Lag retro?
   Det är som att be Volvo nytillverka en enda 245:a med färgen grå.
   Inte särskilt modern och inte särskilt spännande men den rullar...
   Mina föräldrar kanske är intresserade men inte min dotter.
   Det var bättre förr mot framtidsoptimism?

   Radera
  2. Nu stämmer ju inte det. Magdalena Andersson får ju betraktas som helt ny i sammanhanget. När det gäller gruppledarna i riksdagen kan man inte bara plocka in vem som. Man har ju ett antal ledamöter att välja bland och vad Löfven har gjort, som Juholt misslyckades med, är att få ett intressant men ändå mycket kompetent lag kring sig. Sen hade gärna jag också sett att några fler nya ansikten kom in, som jag skrev i mitt inlägg, men jag tycker det är ett intressant lag.

   Radera