fredag 9 december 2011

Historielöst av Sarkozy

"-Aldrig har risken varit så stor för att Europa ska explodera. Europa står inför en extremt farlig situation, men var så säkra: Har vi inte enats på fredag, så får vi ingen andra chans."

Nicolas Sarkozy uttalande igår väcker många frågor. Att euron inte får fler chanser efter idag kan man säga vad man vill om. Det är inte första gången vi hör den sortens domedagsutsagor. Jag personligen har svårt att tro att vi på måndag har en återgång till nationella valutor i Euro-området. För det är ju mer eller mindre det Sarkozy säger. Men oavsett, visst är euron illa ute.

Dock vänder jag mig mycket starkt mot Sarkozys uttalande om att "aldrig har risken varit så stor för att Europa ska explodera". Det är ett smak- och historielöst uttalande som för mig är en direkt skymf mot vår europeiska historia. Inte en stridsvagn har rullat längs gränserna i Europa och även om dom sociala spänningarna i t ex Portugal och Grekland är stora är det på inga sätt i närhet av vad den europeiska historien har sett. Några exempel:

1789 - Franska revolutionen
1848 - Revolutionsåret
1871 - Pariskommunen och fransk-tyska kriget
1914 - Svarta veckan
1917 - Ryska revolutionen
1918- Tyska revolutionen
1920-talet - Inflationen i Tyskland
1939 - Andra världskrigets utbrott
1948-1949 - Berlinblockaden
1961 - Grisbukten
1989 - Sovjetunionens sammanbrott

Med andra ord, att använda sig av en den vokabulär som Sarkozy nu har lagt sig an med är helt fel. Visst är läget allvarligt, visst är det kris, men att säga att Europa håller på att explodera när kontinenten genomlevt vad den har gjort syftar bara till att skrämma upp folk och göra dom mottagliga för genomgripande och radikala förslag som tjänar Frankrike (och Tysklands) syften. Är det något som håller på att hända är det snarare en implosion av euron men det innebär på intet sätt att Europa skulle slungas ut i krig. Dit är det fortfarande mycket långt och det är Sarkozy fullt medveten om.

Bloggat: Löntagarbloggen om häktesmordet

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar