fredag 3 juni 2011

Tro inte på den som skryter om egna segrar

I Argentina åtalas tre tidigare poliser för sin inblandning i morden på oppositionella under militärjuntan. I Chile kommer Pablo Nerudas död utredas eftersom det misstänks att Pinochetregimen låg bakom den. Att det skulle ta 30-40 år att få tummarna ur kan man ju ha synpunkter på, att det nu sker är dock bra. Men jag saknar en dimension när man talar om brotten begångna i Latinamerika under den här tiden.

Vilken roll spelade egentligen USA, CIA och Chicagoskolans hänsuynslösa dogmatism? Visst har det kommit fram en hel del, bland annat tack vare Noam Chomsky, och det är ingen överdrift att påstå att varken juntan i Argentina eller Pinochet hade kommit till makten, och behållit den, utan amerikanskt stöd. Men någonstans känns det som att det historiska priset för dessa oförrätter är alldeles för lågt. Varför läser inte skolbarn i Sverige idag om detta, varför diskuteras inte detta i skenet av alla andra "sanningssägande" kommissioner och granskningar som kommer titt som tätt?

Segraren skriver historien sägs det och här gäller det i synnerhet. Framförallt tror jag att det gamla ordspråket "tro inte på den som skryter om egna segrar" gäller. Det tål att reflekteras kring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar