söndag 12 juni 2011

Stäng igen foderluckan hycklande borgare, tack!

Jag blir så innerligt trött på borgare som inte klarar av det faktum att dom inte har majoritet i en vald församling med dom partier som dom själva har fått välja ut. För i en parlamentarisk församling med mer än två partier, där inte ett av partierna har egen majoritet, så blir det så att enda vägen att nå majoritet är att samarbeta. Och i såväl Sveriges riksdag som i Helsingborgs stad har borgerliga allianser valt att inte samarbeta med S,V och MP eller för den delen SD. Man styr i minoritet.

På grund av detta förlorar man också omröstningar. Det retar gallfeber på den styrande minoriteten och eftersom man är låst vid sin egen envishet att inte samarbeta med någon som inte passar in i högermallen så tar man till alla knep man kan för att hantera situationen på ett, utifrån sin horisont, gynnsamt sätt. Reinfeldt började tidigt köra med ansvarsretoriken och försöker framställa sig själv som ansvarstagande med sina okompromissade förslag och allt som ställs emot av framförallt S är oansvarigt. Och skulle ett oppositionsförslag vinna så är det "samarbete mellan dom rödgröna och SD". När regeringen däremot vinner med SD:s stöd är det oförhandlat passivt stöd som ges. Större hyckleri får man leta efter.

Sådär fungerar det i Helsingborg också. Här är man dock lite bättre (även om det i budgetmötet nu i veckan visade sig vara en chimär) på att initialt söka blocköverskridande samförstånd. I den överväldigande majoriteten av alla frågor som det beslutas om både i regeringen och i Helsingborgs stad stödjer SD borgerligheten. Det är allt som oftast en samlad höger som tar beslut i dom båda församlingarna och detta vet såväl regering som lokala borgare om.

Det spekuleras från borgerligt håll om "hemliga" överläggningar, sänkta trösklar och maktfullkomlighet. Det är rent oförskämt att ens insinuera detta när ens egna företrädare i t ex Helsingborg gladeligen står hela pauser och småpratar med SD-företrädare eller när folkpartister har SD-toppar på sina rum titt som tätt. Dessutom har SD ett mer eller mindre uttalat samarbete med FP i en nämnd här i stan och man behöver bara kasta en sten från Rydebäck till Glumslöv för att hitta ett direkt samarbete mellan en borgerlig pamp och SD.

Så var lite hederliga borgare och håll er borta från ansvarsdiskussionen och "smygsamarbetssnacket". Ni kan vara lugna, vi ska inte ta makten från er genom att samarbeta med SD och är ni rädda att förlora makten kanske ni ska lära er att kompromissa och samarbeta med partier som inte skriver under på Milton Friedmans dogmatiska och obsoleta idéer. Dessutom kan man ju bara öppna en historiebok och se vem det är som brukar ha flest kopplingar och "smygsamarbeten" med fascister, nazister och andra organisationer på den extrema högerkanten.

3 kommentarer:

 1. Du glömmer tydligen att Ylva Johansson bjöd in SD till förhandlingar inför öppen ridå? Ändamålen helgar medlen, det har ju i alla tider varit sossarnas paroll. Du glömmer väl inte att ditt parti är det enda med valarbetare som dömts för valfusk i samtliga val sedan 2002? Och i det senaste valet var fusket så allvarligt att man tvingades till omval i Örebro. Men sådant vill du sannolikt inte diskutera eller hur?!

  SvaraRadera
 2. Grunden för diskussionen är Mona's löfte att inte samarbeta med SD och hennes krav på alliansen att utställa liknande löften. Nu sitter ni med handen i kakburken (eller mer korrekt, Sven-Olof Sällström på Ylva Johanssons tjänsterum).

  Apropå historieböcker så är jag nyfiken på om det finns något parti som med stolthet kan se på 30-talet. Är du själv stolt över dåtidens SAP?

  SvaraRadera
 3. Edit:

  Jag väljer att lita på Ylva Johansson i den frågan. Ni väljer tydligen att lita på SD. Redan där har vi ju ett bevis för vem ni uppenbarligen sätter störst tilltro till.

  http://www.politikerbloggen.se/2011/04/14/45052/

  Vad i hela friden valfusk hade med det här att göra vet jag inte. Vad som finns att diskutera med att folk begår felaktigheter och sen lagförs för detta vet jag inte heller. Det finns folk som gör dumheter i alla partier.

  http://hd.se/orkelljunga/2011/06/13/nast-hogsta-politikern-fick-jobben/

  http://www.tunstrom.nu/2011/06/nya-domar-och-nya-brott-men-rattshaverismen-inom-sd-bestar/

  @Henrik - Givetvis är jag stolt över det mest som SAP gjorde under 1930-talet. Sen finns det givetvis undantag. Och att likställa högerns direkta samröre med NSDAP och kvantiten i aktiviteten med SAP:s förehavanden för att hålla Sverige borta från kriget är inte sakligt.

  Lustigt nog undviker ni båda ämnet för mitt blogginlägg helt i era kommentarer. Öm tå?

  SvaraRadera