torsdag 23 juni 2011

Ekonomin styr tydligen folkrätten

USA ska dra tillbaka sina trupper snabbare än tidigare sagt. Så får man tolka Obamas tal inatt och Bo Inge Andersson sammanfattar enkelt vad det handlar om. Landet är trött på krig och den ekonomiska krisen gör att det så kallade "engagemanget" utomlands måste trappas ner. Lustigt att ekonomiska faktorer tydligen kan lösa alla dom där problemen man haft att ta sig ur Afghanistan.

För tänk efter. Det har inte hänt speciellt mycket sen Bush invaderade landet. Givetvis om man bortser från alla civila som dödats och att landet har slagits fullständigt i spillror, igen. Förutsättningarna är i princip dom samma. Kanske är dom till och med sämre nu. Visserligen har vissa initiativ tagits till samtal med talibanerna men det skulle man kunna ha gjort långt tidigare. Det behövdes inte tio år av krig för den sakens skull. Men under hela inledningen av 2000-talet var det helt omöjligt att dra tillbaka några trupper från Afghanistan enligt invasionens påhejare. Här i Sverige var man nästan likställd med Satan själv om man förde fram kritik mot operationen och påtalade dess orimlighet. Man värnade inte flickskolorna och förmodligen var man någon form av hemlig anhängare av extrem islamism.

Nu plötsligt, tack vare att USA:s ekonomi läcker som ett durkslag, så är ett trupptillbakadragande klokt och rimligt. Det är nästan äckligt att det enda som verkar kunna få många stater att följa folkrätten är ekonomiska faktorer. Och när det gäller USA tycker man dom borde ha lärt sig. När man invaderade Afghanistan var det inte mer än ungefär 35 år sen man fått storstryk i Vietnam. Nu har man fått stryk igen och till vilken nytta?


                                                Amerikansk ekonomi?
                                             Foto: MIKA Design

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar