tisdag 7 juni 2011

Barnfattigdomen är en politisk prioritering

Igår firade många Sveriges nationaldag. Landet som på många sätt är helt unikt hyllades för sin storhet och kungen stod i Eslöv och pratade om att den svenska friheten uppkom i och med 1809 års regeringsform. Att det är den socialdemokratiska välfärdsmodellen som förändrat landet som allra mest efter 1921 glömdes bort men det får man väl ta med en nypa salt. Igår var det helt enkelt fest och på fester säger ju folk så mycket dumt.

Idag påminns vi om verkligheten. Den svenska friheten gäller inte ca 15 % av alla svenska barn. För familjepolitiken är idag uppbyggd så att den gynnar barn till välbeställda mer än barn till fattiga och klyftornas Sverige skonar varken vuxen eller barn. Det är en skam att andelen fattiga barn ökar och inget kan i detta hänseende skyllas på finanskriser. För som Rädda Barnen säger handlar det om familjepolitik. Man kan med politiska medel skydda barn från fattigdom och när dom inte blir skyddade ifrån den är det en politisk prioritering att inte göra detta. För denna politiska prioritering är den borgerliga regeringen ansvarig.

Och det handlar inte om några gigantiska summor eller systemskiften som måste till. För 15 miljarder skulle barnfattigdomen kunna utrotas. Med tanke på att skatten sänkts med över 100 miljarder sen borgarna tillträdde så blir denna summa nästan tragikomisk. Tänk var vi som land hade kunnat stå om inte alla dessa skattesänkningar genomförts. Då hade kungen kunnat tala om att den svenska friheten skapas här och nu istället för att tala om 1809. Men liksom nationaldagsfirandet är framkrystat av nationalromantiska skäl är den borgerliga politiken framkrystat ur en desperation över att alla människor getts möjligheter till lika utfall. Och det klarar inte det borgerliga egot.


Noterar också att DN inte verkar rapportera om Rädda Barnens rapport. Dom har i alla fall inte med den under sitt nyhetslöp för "Sverige" idag. Och i Danmark som brukar hyllas av borgerliga politiker för sin arbetsmarknadspolitik ökar nu fattigdomen.

Fler som skriver om barnfattigdomen hittar ni här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar