onsdag 11 maj 2011

Plikten framför allt för fosterlandets väl eller vad menar du major?

Man kan ställa samma krav på barn som man gör på vuxna enligt Jan Björklund. Plikten framför allt skulle man kanske kunna sammanfatta det och därför ska även mobbade barn, utsatta barn och alla andra som mår dåligt i skolan straffas. Du ska lida vid skolbänken om det så är ditt liv som förgås, allt annat är mot plikten. Plikten mot vad, mot vem? Lagen eller kanske rent av fosterlandet?

Att skriva in frånvaron i betygen är ett slag i luften, som både gammal lärare och skolkar vet jag mycket väl att det syns i betygen om man varit frånvarande. Hela anledningen till att jag själv fick IG, mitt livs enda, i matte C på gymnasiet, var att lektionerna låg fördelade med en dubbeltimme på torsdagsmorgonen och en enkelt timme på fredag eftermiddag. Som trött och lat tonåring hade jag andra saker för mig, som att sova, på torsdagsmorgonen och därför blev mitt betyg också därefter. Vem eller vad hade det hjälpt att det stod på mitt betyg i tvåan att jag hade frånvaro? Räcker inte ett IG?

Skolk handlar inte bara om, som i mitt fall, lata tonåringar. Det handlar också om barn och ungdomar som mår skit. Som blir utsatta för sina så kallade "klasskompisars" omhändertagande dag ut och dag in där allt från glåpord och pikar till rent våld förekommer. Varför ska dessa utsatta elever straffas en gång till? Om lärarna gör sitt jobb har dom full koll på skolket så det kan ju inte vara för lärarens skull som det ska printas ner på betyget. Samma lärare, som gör sitt jobb, berättar det även för föräldrarna så det kan inte vara för deras skull heller. Menar Björklund att lärarna inte gör sitt jobb då kan man retoriskt undra.

Allt det här har dessutom tunga remissinstanser påtalat, allt det här är känt, och ändå väljer major Björklund att driva pliktkänslan framåt och genomföra reformen ändå. Moralens väktare vet bättre än professionen och varför lyssna på någon som kanske har lite mer kunskap än en gammal arméofficer om pedagogik, utbildning och barns villkor?

Leine undrar också över Björklunds ignorans. Jan skriver som vanligt klokt om skolpolitiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar