torsdag 26 maj 2011

Förstå att du är rasist så kan vi ta det därifrån istället

"Skärpning rubriksättare" får bli dagens uppmaning. "Miljarder kan sparas på integration" pryder ett antal nyhetslöp men när man sen läser innehållet så är det inte integration ( läs assimilation) det handlar om utan jobb. Det handlar helt enkelt om att utifall folk får jobb så tjänar samhället pengar. Varför människor måste assimileras, dvs ta till sig kulturella drag särdrag och använda andra språk, framgår inte och har dessutom inte med saken att göra. För inte behöver du äta sill, spela kubb och snacka svenska för att jobba.

Jag har en kamrat som kom hit på 60-talet. Han pratade inte ett ord svenska men innan han visste (det svenska) ordet av stod han vid löpande bandet inom livsmedelsindustrin och jobbade. Idag pratar han mycket bra svenska och är precis som alla andra. Eller nåja, han slapp assimileringshetsen så han tänker lite annorlunda än infödda svenskar men det ser jag snarare som berikande och kul än som ett hinder i vår relation.

Jag kan också nämna exemplet med en domarkollega till mig som är född här i Sverige men har föräldrar som härstammar ifrån Mellanöstern. Han har examen ifrån högskolan och talar brytningsfri svenska. Han har inte strulat i livet, han har en fritidssysselsättning och han är dessutom mycket trevlig. Han jobbar dessutom lite extra inom ett yrke som han inte är utbildad för men sköter det jobbet galant så han har goda referenser också. Men han får inga jobb inom sitt utbildningsområde trots att det finns gott om jobb inom den sektorn. Skälet är enkelt, han har ett arabiskt namn. Nu kanske någon tänker att så inte kan vara fallet men ett ganska stort bevis på att det är där skon klämmer är det faktum att han har fått rådet av en arbetsförmedlare att byta till ett svenskklingande namn. En statlig tjänsteman har alltså uppmanat honom att byta namn för att få jobb. Ytterligare bevis i fallet är att en vän till min kollega, som var i samma situation som honom, bytte sitt arabiska namn till ett svenskklingande och fick jobb ganska snabbt efter namnbytet.

Problemet idag är att massa konstiga idéer om språkkunskaper, kulturella förhållningsregler och annat "hittepu"* lägger massa hinder i vägen för kompetenta, duktiga och inspirerade människors väg in i arbetslivet. Nyliberale Reinfeldt vill inte prata om rasism, det passar inte in i hans likaförutsättningsretorik och myspys-Sverige. Istället talar han om diskriminering.

Men rasism, strukturell rasism och köksbordsrasism är precis vad det handlar om. "Jag är inte rasist men..." är nog ett av dom vanligaste uttrycken man hör när folk som är negativa till immigranter ska uttala sig. Fega jäklar skulle jag vilja kalla det. Erkänn istället att du är rasist så tar vi det därifrån istället för att sitta och smyga bakom skrivbordet. Fast det krävs ju både självinsikt och "balls" för att erkänna det och många av dom där med negativa attityder till immigration saknar både och.


* Etcetera på skånska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar