onsdag 25 maj 2011

En ensam nöt och staden som skäms

Mången är vi som idag sörjer det som igår inträffade på Malmö Stadion. En ensam nöt förstör en folkfest, anfaller en spelare och skämmer ut hela sin stad. För vad tror ni jag möttes av idag när jag kom till jobb? Jo, kommentarer som "vad är det för supportrar ni har i Malmö"? Jag försöker förklara att killen knappast kan hålla på Malmö FF med tanke på att han gjorde en klart aktiv handling för att Malmö ska förlora matchen. Och det som kanske gör mig mest ledsen är det faktum att alla dom tusentals tjejer och killar som match ut och match in stödjer sitt himmelsblå lag nu får stå vid en gemensam skampåle och allt det vackra, underbara och fina som dom gjort genom alla år suddas ut ur folks medvetande på några få sekunder.

Den meningslösa diskussionen om vems ansvar det hela är tar också ny fart. "Idrottsministern"-s idiotiska inlägg i debatten vid överfallet på Daniel Wärnmark ringer fortfarande i öronen. Men om man som politiker inte ser att det handlar om ett samhällsproblem, inte ett fotbollsproblem, så undrar jag varför man ens bemödar sig med att stå på valbar plats till våra folkvalda församlingar. Nu krävs det krafttag, politiska sådana, för att komma tillrätta med problemet. För om ett land som England kan hantera det hela med tanke på hur den sociala strukturen och våldsproblemen ser ut där så vore det väl själva f*n om inte vi i lilla Sverige skulle klara av det. Om inte det händer nåt har vi nog en väldigt bra fråga att driva i valrörelsen 2014 för snacka om en fråga som kan betraktas som en "kioskvältare".

Edit: Jag älskar fortfarande Malmö FF.

2 kommentarer:

 1. Nu är jag vuxen och politiker - men när jag var ung var jag fotbollssupporter och kan säga att i stort sett alla från etablissemanget som försöker analysera det här gör helt fel analys. Trist att se.

  Läs gärna min, om något politiskt inkorrekta, analys.
  http://hanneshervieu.se/huliganism-nar-alla-analyserar-fel/

  SvaraRadera
 2. Tjena. Har också varit väldigt aktiv besökare på arenor runt om i landet för att stödja mitt MFF om än inte i den utsträckning du har varit det. Jag ser inte att jag företräder etablisemanget i mitt inlägg och jag tycker helt klart din idé om bättre dialog mellan klubbar och supportrar är bra.

  Dock vet jag att många klubbar redan idag arbetar på detta viset. Sen kan dom givetvis bli bättre på det. Och du vet precis som jag att det finns dom som skiter fullständigt i matcherna och laget som sådant. Dom är där för att slåss. Ta bara exemplet med "supportrarna" som bestämmer träff på parkeringsplatser i Småland för att Skånelaget ska till Sthlm o Sthlmslaget ska ti Gbg och då passar man på att mötas i Jönköping för att banka på varandra. Det är svårt för klubbarna att göra så mycket åt detta.

  Jag förstår och delar din oro kring rättsstatens principer men samtidigt kan man mycket väl tänka sig att en person som är dömd för "fotbollsrelaterad brottslighet" (om man nu kan kalla det så) ska anmäla sig på polisstationen vid vissa givna tidpunkter. Det är inte konstigare än att utfärda besöksförbud och kan vara ett mer humant sätt att hantera straffet än att sätta t ex fotboja på personen. Efter dom är ett straff, som är kopplat och begripligt till brottets karaktär, i en demokrati att anses som rättssäker menar i alla fall jag. (givetvis finns det undantag även här men dom är förhoppningsvis mycket sällsynta).

  SvaraRadera