tisdag 31 maj 2011

Du bär ansvaret för vad som skrivs

Det är intressant att driva en blogg. Oberoende av vad man skriver så kan man nästan alltid räkna med att där är någon som tycker någonting om det man sagt. Ibland är det positiva tillrop som kommer men tyvärr är det som i "verkliga" livet i regel dom som ska gnälla eller som inte delar ens uppfattningar som gör sin röst hörd. Och det får man ta. Sticker man ut hakan får man ju räkna med att det alltid står någon beredd att slå in den på dig igen.

Sen finns det alltid dom som inte riktigt vet att använda sin reella eller föreställda kraft på rätt sätt. Många tar i så att deras farfar känner slaget fast det hade räckt med en liten lavett och därför är det inte alltid så roligt att läsa alla kommentarer man får. Många blandar också riktigt kloka tankar och idéer med vansinniga logiska kullerbyttor och diverse epitet på allt och alla som kan tänkas ha en avvikande mening. Det som skulle kunna vara seriös debatt blir istället ett subjektivt pladder som inte bidrar med ett dugg i diskussionen.

Ta bara alla "modebloggar" som finns. Även om man kan tycka dessa tjejer och killar har hål i huvudet så är det helt obegripligt vad folk kräker ur sig mot dessa människor. Fast där hjärnan tar slut tar nävarna vid eller hur låter det gamla talesättet?

I sammanhanget är det också intressant att diskutera vems ansvar kommentatorsfältet på en blogg är. Just nu drivs ett rättsfall där Markus Wiechel, fascisternas lokale härförare i Östergötland, har blivit dömd i hovrätten för förtal av en socialdemokrat. Hela bakgrunden är att Wiechel har låtit publicera en kränkande kommentar om socialdemokraten på sin blogg. Som bloggansvarig är också Wiechel ansvarig för allt som står där.

Med denna vetskap i ryggen bör man alltså som bloggare vara väldigt försiktig med vilken "debatt" man tillåter på sin blogg. För även om du tar debatten och förklarar varför diverse uttalande är helt åt helvete så blir du ändå ansvarig för idiotin som eventuellt skrivs av andra på din sida. Sen ska visserligen tilläggas att Wiechel inte gjorde ett dyft för att förneka kommentarens innehåll så man får väl anta att Wiechel delade uppfattningen i sak och därmed är ansvaret för kommentaren än mer påtagligt kan jag ju tycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar