lördag 7 maj 2011

Den moderata Graalen

Moderaterna håller hov i helgen och diskussionen gäller, föga förvånande, skatterna. Så fort moderater pratar politik handlar det om denna ondgörande börda och att resonera sig fram till olika sätt att sänka, minska eller ta bort detta ok är moderatens heliga Graal. Men det finns dom i partiet som vrider lite på sig, inte för att dom inte vill sänka skatten, utan för att väljarna säger ifrån.

Problemet är som många pekat på sen moderaterna började med sina jobbskatteavdrag och sin jakt på fattiga slöa själar att hela politikens syfte är att pressa lönerna neråt för att på så sätt skapa billigare arbetskraft. Genom att sänka skatterna på inkomsterna förväntas kraven på lönehöjningar minska eller helt utebli. Detta gynnar framförallt den som redan tjänar mycket pengar. I den moderata platta världen är det nämligen rättvist att få lika stora procentuella skattesänkningar, rättvisa där är alltså inte att den som har lite kommer närmare den som har mycket. Därför växer också klyftorna och den relativa fattigdomen helt naturligt i Sverige idag och den absoluta fattigdomen ligger i princip på samma nivå.

Att det finns ett starkt samband mellan den moderata politiken och näringslivets önskemål och drömmar är också klart. Almega ger påtagligt uttryck för den vilja som moderaterna gör allt för att göra till lags. 10 års frysta löner kommer som ett helt seriöst förslag från Almega. Svenskt Näringsliv lär inte ha en speciellt avvikande åsikt och Företagarna kommer jubla.

Det är lite synd att vi inte kan pröva det hela vetenskapligt. Ett spår med moderat politik och ett spår med socialdemokratisk politik. Sen givetvis ett "placebo"-spår. Dessvärre går det inte. Lite synd kan jag tycka som sagt.

Det är inte bara jag som skriver om M och deras partaj i helgen. Roger ser ett bakåtblickande parti. Peter har hört propagandaministern. Martin genomskådar cynis(m)en. Näste Peter undrar vem det är som inte vill jobba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar