måndag 2 maj 2011

Bin Laden död. Och vad nu då?

Det går väl knappt att undgå dagens stora nyhetshändelse. Usama bin Laden har avrättats av amerikanska soldater och glädjen i Washington är enorm. Nu har den store skurken dödats och det framställs som en seger för president Obama. Att ställa honom inför rätta och döma honom i enlighet med konstitutionen och dom lagar som råder i rättstaten USA verkar inte ha varit något alternativ. Man kan ju visserligen förstå att soldaterna i fråga har känt sig aningen "Trigger-happy" när dom fått veta vem det är dom gett sig ut för att plocka in/ta död på.

Att det blir folkfest på gatorna i Washington för att bin Laden dödas kan man kanske också förstå. Under ett decennium har bin Laden varit symbolen för attacken mot WTC och för amerikanerna har det varit ett gissel att denna superskurk, som man själv varit med att skapa, har varit på fri fot. På något sätt binds ju hela deras krig i Irak och Afghanistan samman med denna mans öde och att al-Qaida ligger bakom all ondska i hela världen verkar det enligt USA råda föga tvivel om. Men frågan är, vad gör man nu då? Bin Laden är död, vem är nu drivande bakom det motstånd som USA och dess allierade möter runt om i världen?

Euforin över bin Ladens död riskerar att bli en kortvarig lycka som förbytts i än värre problem än dom han har skapat. För hur man än vänder och vrider på det är det dom konflikter som finns runt om i världen som är problemet, inte enskilda personers galenskap.

2 kommentarer:

  1. Jag tror så här: efter vietnamkriget var USA's självförtroende skamfilat. Inte förrän i början på 80-talet när Reagan visade vägen kom det tillbaks.

    Det känns som att 11:e September blev något liknande. USA har tappat fotfästet och t.ex. tummat på de demokratiska idealen. Det vore trevligt med en ny omstart och detta kan mycket väl vara "det".

    SvaraRadera
  2. Jag skulle välja att kalla det nystart såfall men i övrigt är vi på samma linje.

    SvaraRadera