fredag 1 april 2011

Vilket navelskåderi

Sverige skickar stridsflyg till Libyen och alla riksdagens demokratiska partier sluter upp bakom. Det är givetvis bra att det råder stor enighet i frågan. Sen kan jag ha synpunkter på om det behövs skickas svenska plan till Libyen eller inte. Nu är det som det är. Däremot tycker jag man kan problematisera hela händelseförloppet i Libyen och framförallt måste man ställa det i relation till vad som händer på andra platser runt om på vår jord.

I Elfenbenskusten är det fullt inbördeskrig men inte en kotte verkar bry sig. I Kongo har det rasat krig i decennier. I Zimbabwe våldför sig en diktator på sin egen befolkning titt som tätt och så här fortsätter det. Israel bombar ockuperade och tätbefolkade områden nästan dagligen. Men det är till Libyen som våra svenska plan styr kosan.

Dom selektiva FN-insatserna, där en del länder bombas, en del länder får truppbesök och andra får inget alls, är och förblir en skam för världssamvetet. Visserligen finns det inget sådant kollektivt samvete i FN, somliga länder reserverar ju sig och lägger in sitt veto stup i kvarten mot resolutioner kring att folkrätten ska följas (läs USA och Israel). Men sammanslutningen som helhet är inkonsekvent och direkt pinsam när det kommer till beslut kring vad och när saker och ting ska göras.

Det största problemet är kanske det navelskåderi som ständigt sker. Nu "räddar" vi Libyen och slår oss för bröstet för det samtidigt som andra konflikter, långt mycket blodigare, får pågå i det tysta och ingen verkar bry sig. Och problematiserar man detta faktum tar det inte lång tid innan någon påstår att man försvarar den ena eller den andra totalitära regimen.

För i ett rent globalt perspektiv är det resursslöseri att skicka svenska plan till Libyen. Där kryllar ju av plan från andra länder redan och Khaddafi har förmodligen inte många funktionsdugliga plan kvar ändå. Så vad finns där att bevaka? Samtidigt våldtas kvinnor systematiskt i Kongo och gatustrider pågår i Elfenbenskusten.

2 kommentarer:

  1. Tycker du vi ska skicka JAS-plan till Kongo? Och vilken skillnad skulle det i så fal göra? Hur lätt är det att bekäma de olika grupperna som slåss i Kongo med JAS-plan?

    SvaraRadera