söndag 17 april 2011

Skånes sossar säger "Juholt for president"

Som jag berättade igår var jag på Skånes partidistrikts kongress igår. Och vilken kongress det blev. Inte nog med att Håkan Juholt besökte oss och talade om sina visioner för Sverige. Dagens sista beslut blev att avskaffa monarkin, omedelbart, och det följdes av kongressens största jubel. Nu får vi hoppas att dom skånska riksdagsledamöterna tar tag i stafettpinnen och lägger in en motion om en grundlagsändring. Det är dags för monarkin att förkastas till styrelseskickens historiska soptipp.

Annars var det som sagt Håkan Juholt som kanske var den största behållning. Håkan är en kanontalare och han fyller publiken med inspiration och självförtroende. Att han gör detta beror mer på vad han säger än hur han säger det. För Håkan har slagit an på en ton som klingar vackert ända från Ernst Wigforss industriella demokrati och Olof Palmes ekonomiska demokrati. Genom att tala om den sociala demokratin i form av tre satser visar Håkan på ett tydligt och klart sätt vilken väg socialdemokratin vill att Sverige ska vandra. Hans tre satser lyder:

1. Kunskapsekonomi. Vårt land ska byggas på kunskap och framtidstro, inte på låglönejobb och förvaltning.

2. Värdebaserad tillväxt. Tillväxten ska vara hållbar och jämlika. Syftandes till att utjämna klyftor eftersom dessa är tillväxthämmande. Tillväxten blir inte större för att fler blir fattigare.

3. Sociala investeringar. Investeringar ska syfta till att inte bara lägga asfalt utan till att förbättra människors liv och skapa jobb, välfärd och tillväxt. Att investera i mjuka värden är lika viktigt som att göra det i mer konkreta ting.

För mig är detta lysande. Kan Håkan bara utveckla en diskussion kring ökad demokrati och delaktighet också så kommer det här bära långt. Hans tydliga ställningstagande i det offentliga ägandet är för övrigt lysande. Det finns marknader som ska "på- och omregleras" för avreglerningarna har inte fungerat som det var tänkt. Lysande, helt enkelt lysande. "Juholt for president" skulle man nästan kunna sammanfatta gårdagen med antar jag!

1 kommentar:

  1. Ja tack till president (Juholt eller vem det nu månde bli).

    En president går att välja bort, det går inte med kungen.

    SvaraRadera