fredag 29 april 2011

Sjuka fakta. Var femte socialbidrag går till en sjuk människa.

Var femte socialbidrag går till sjuka människor som inte får ersättning från sjukförsäkringssystemet. Den moderata politiken som syftade till att fler skulle jobba har fått som konsekvens att människor kastas ut ur system som dom rättfärdigt borde tillhöra. Inte för att dom är friska eller för att dom fått jobb utan för att fattigdomen anses med helande än trygghet och omsorg.

Att sjukdomar är komplexa och att frågan är mycket bredare än att människors plånbokstjocklek styr blir uppenbart om man bara bemödar sig att söka svar hos dom människor det gäller. I Sydsvenskan idag kan man ta del av ett exempel:

Den drygt 40-åriga kvinnan ger visserligen ett piggt intryck men skenet bedrar.
– Det är en fasad, säger hon. Jag är alltid trött, känner ingen lust och det mesta i livet är jobbigt.
Att utöver det diagnostiserade tillståndet dessutom känna oro för att bli av med sjukförsäkringen gör tillvaron än svårare.
– Jag inser att det fuskas med sjukförsäkringen och att ersättningen kan behöva omprövas. Men för mig fungerar detta inte. Jag tillhör de få som aldrig blir frisk.

Jag vill inte leva i ett samhälle som inte tar hand om sina sjuka på ett värdigt sätt. Därför är jag socialdemokrat. Vi socialdemokrater vill se en social demokrati där starka människor står upp för dom svaga. Är man stor måste man vara snäll.

2 kommentarer:

 1. Du försöker blanda äpplen och päron, SKL:s rapport säger: äpplen: " De " uförsäkrade ": Liten grupp, förändringarna inom socialförsäkringssystemet de senaste två åren hat inte nämnvärt påverkat kostnaderna för ekonomiskt bistånd. " och päron: " 0-placerade: Omfattande grupp som aldrig har haft ett jobb och därmed inte är kvalicerade till andra trygghetssystem än ekonomiskt bistånd.Gruppen " nollade " har ingenting att göra med nya regelverk och gruppen kan inte heller göra någon krav att får sjukpenning, för att sjukförsäkringen borde vara försäkring och till försäkringen betalar man avgifterna. Enda som gäller detta grupp är ekonomiskt bistånd, så har det alltid varit i Sverige tex 2005 " Nollades " utförsäkrades ur försäkringssystemet 10.000 personer mot sin vilja. Enligt Försäkringskassans egna beräkningar.

  SvaraRadera
 2. Enligt 108 läkare på SvD Brännpunkt är systemet annorlunda idag än vad det var tidigare.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sluta-straffa-vara-patienter_6050543.svd

  Dom menar att människor som tidigare INTE utförsäkrats gör så idag. Där har du ett konkret bevis för att det inte handlar om äpplen och päron utan om människor.

  Generella trygghetssystem, som sjukförsäkringen ska vara, gäller för alla. Du får gärna skicka länken till SKL där dom säger att människor inte fick del av sjukförsäkringen tidigare när dom var sjuka.

  SvaraRadera