tisdag 12 april 2011

Korkat EU

Ibland blir man så där lite lagom fundersam. Hur har någon inte tänkt här? Ett sådant fall är när EU ska besluta om olika undantag. Sverige har nyligen fått ett undantag för att sälja riktigt fet fisk trots att denna innehåller farligt höga halter dioxin. Likaså har vi vårt älskade undantag för snusen. Båda undantagen säger egentligen en enda sak, om du vill skaffa dig cancer är det helt OK.

Däremot gav man inte den svenska ideella sektorn med vårt världsunika föreningsliv något undantag från momsreglerna. Svenska föreningar ska betala moms, punkt. Att denna sektorn sysslar med fysisk och psykisk folkhälsa tar man ingen hänsyn till. Indirekta subventioner till folkhälsa göre sig icke besvär i Bryssel. Ska det vara subventioner ska det vara till bönder, inte till ideellt arbetande föräldrar.

Hur låter logiken i hela det här? Den gemensamma nämnaren för snus, surströmming och jordbrukssubventioner är kapital och företag. Detta saknas inom det ideella föreningslivet. Intresset är alltså att hålla uppe någon form av produktion eller inkomstform. Något som föreningslivet genom sitt väsen inte sysslar med. Att sen föreningslivet genom sina insatser är den kanske mest hälsofrämjande kraften vi har i det svenska samhället och att samma föreningsliv sysselsätter miljontals människor på daglig basis genom att ge dom en meningsfull fritid ignoreras fullständigt.

För mig är det skam på torra land och även om jag inte är emot EU per se blir man ju inte speciellt glad för hela spektaklet när dom tar så urbota korkade beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar