torsdag 28 april 2011

FN (Flopparnas Nationer)

Är det inte USA som röstar emot sanktioner mot diktaturer så är det Ryssland eller Kina. Vetomakten i FN är rent löjlig, dess konsekvenser parodiska och logiken i det hela är helt borta. Varför ha ett säkerhetsråd när det är fem imperialistiska stater som sitter i förarsätet och röstar mot allt som ligger i konflikt med deras egenintresse.

Att Ryssland inte tycker det är något problem att syriska soldater skjuter civila på löpande band, med hänvisning till att det inte hotar internationell fred, är föga förvånande. Ryssland har sen 90-talet skjutit civila i Tjetjenien med omvärldens goda minne och skulle man rösta för sanktioner mot Syrien skulle man implicit rösta för sanktioner mot sig själv. Logiken i den internationella politiken är som bekant fullständigt halt, för att inte säga förlamad, och legitimiteten i säkerhetsrådets beslut kan ifrågasättas å det grövsta.

Det enda rättesnöret som borde gälla är dom konventioner som är antagna av FN:s generalförsamling. Folkrätten gäller och ska följas. Men som det ser ut idag urinerar USA, Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien nästan dagligen på denna. Det samma gäller för deklarationen om dom mänskliga rättigheterna, barnkonventionen och varenda fördrag som slutits i FN sen dess bildande. Pengar, makt och egenintresse styr och så länge så är fallet kan aldrig FN fungera som det är tänkt. Till förtret, fördärv och förlust för världens folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar