torsdag 10 februari 2011

Skolfrågan handlar om barnens framtid, inte om vinster eller betyg.

Granskningen av privataägda skolor är en fråga som återkommer med jämna mellanrum. Inget nytt under solen i sak, brister och problem sopas under mattan och göms bakom höga betyg och leende föräldrar. Bakom projektet står företag som håvar in miljarder i skatteunderstödda vinster och mitt i stormen står förvirrade sossar som känner sig bakbundna av den historiska tvångströjan.

Jag är uppriktigt sagt trött på hela alltet. Ungar far illa varje dag för att en grupp politiker tycker att privata skolor är kanonbra och en annan grupp politiker inte vågar göra något av rädsla för att folk ska klaga. Inga förslag "går" att genomföra enligt den sistnämnda gruppen för då rasar ju hela alltet och det vore väl förfärligt.

Nej, det vore inte förfärligt. Skolan ska garantera alla ungar goda kunskaper som sedan ska betygssättas på rättvisa och rättssäkra grunder. Så är inte fallet idag och samtidigt undrar alla varför Sverige sjunker i t ex PISA-undersökningarna. Det är inte ett dugg konstigt men man måste våga öppna ögonen för att se det och man måste våga ta ansvar för dom reformer som krävs för att förändra det.

Frågan handlar nämligen inte i slutändan om vinst eller inte vinst på skattemedel, den handlar inte om meddelarfrihet och den handlar inte om effektivitet. Den handlar om enskilda individer och deras framtid. I Sveriges allt mer segregerade och polariserade skola far stora grupper av elever mycket illa samtidigt som ideologiskt drivna politiker inte tillsätter tillräckligt med medel och resurser för att garantera alla elevers mänskliga rättigheter till utbildning och välmående. Det är helt enkelt för jä....

2 kommentarer:

 1. "Skolan ska garantera alla ungar goda kunskaper som sedan ska betygssättas på rättvisa och rättssäkra grunder" Detta kräver att skolan ägnar sig åt att förmedla och mäta objektivt mätbara kunskaper.

  Det är så vitt jag förstår inte förenligt med S det uppdrag S vill att skolan ska ha som med en lätt överdrift kan sammanfattas med att skolan skall göra barn lika och (social)demokratiska.

  Enkelt att hitta förbättringsmöjligheter i Alliansens politik, svårt att komma med konkreta förslag som har ett tydligt samband med de förbättringsområden man säger sig prioritera

  SvaraRadera
 2. S står för mångfald och utveckling, frihet och solidaritet. Likriktningen står borgerligheten för Per. Ta bara exemplet från borgarnas målprogram här i Helsingborg. Där står bland annat:

  "Skolk är ett tidigt tecken på att en elev är i riskzonen för att inte nå kunskapsmålen och att utveckla normbrytande beteende."

  Att skolk är fel är vi ju helt överens om. Men att elever inte ska få utveckla ett normbrytande beteende är horribelt. En stor del av kulturen, entreprenörskapet och kreativiteten i vårt samhälle mynnar ur just normbrytande beteende. Borgerliga företrädare ser detta som något av ondo och vill därmed likrikta barnen redan från tidig ålder att rätta sig i ledet och följa givna normer.

  Bara ETT exempel på borgerlig skolpolitik i praktiken.

  SvaraRadera