måndag 29 november 2010

Världen kanske har blivit säkrare för någon?

Världen är enligt minister Bildt mindre säker pga Wikileaks avslöjanden. Men man måste ställa sig frågan, mindre säker för vem? Med tanke på hur den amerikanska regeringen och dess företrädare, både republikaner och demokrater, har betett sig och beter sig kan man ju misstänka att världen snarare blivit säkrare genom att någon faktiskt möjliggör granskning av vad USA sysslar med.

Krigsförbrytelser, spioneri, folkrättsbrott och total likgiltighet och förakt. Allt som många länge hävdat, allt som många länge misstänkt, visar sig i princip stämma till punkt och pricka. Den stora frågan är egentligen om det leder till någon förändring. Jag tror inte det.

För vem är beredd att ta ställning mot den amerikanska linjen? Gör man det riskerar man ju att bli bombad eller utsatt för sanktioner. I en värld målad i svart och vitt är det som Bush sa, antingen är du med oss eller så är du emot oss. Att det sen är djupt tragiskt är en annan femma, oavsett vad just jag tycker.

2 kommentarer:

 1. Tycker att detta är dags att de får sina synder på bordet. Och för första gången när sånt här händer försöker de inte tiga ihjäl det. Man kan ju undra vad annat som finns undangömt.

  På 80-talet skrev en man kallad William Gibson en bok kallad neuromancer. Finns mycket "skit" i den boken men anledningen till att jag nämner den är att därför att en av koncepten var att information är valuta. En valuta mer värd än pengar.

  Pengar idag blir värda mindre och mindre och just i denna frågan med usa kan man fråga sig om
  hur mycket pengar det hade kostat att sänka förtroendet för USA som wikileaks har gjort eller om detta kan klassas som ovärderligt.

  SvaraRadera
 2. Ja det finns många dimensioner i detta helt klart.

  SvaraRadera